#010 Senovinis Estiškas masažas

Žodžiu pandemija. Buvom pusiau uždaryti ir užsidarę. Bet vasarą labai norėjosi pakeliauti… Arti iš pasirinkimų buvo Lenkija, Latvija, Estija – ten kur galima važiuoti savarankiškai automobiliu ir esant reikalui (greitai) grįžti. Išsirinkome Estiją. Kaip visada prieš kelionę laukia namų darbai: pasidomėti maršrutais, nakvynėmis, lankytinomis vietomis, pramogomis ir dar begalė dalykų. Dabar darydama kelionų planus visada įtraukiu ir pasilepinimą masažais, nes noriu būt batsiuviu su batais. Pagal planą galutinis taškas yra Talinas tai ir pradedu dairytis paslaugų tenais.

Kaip visada. Ant kiekvieno kampo po rytietišką saloną ir vien egzotika. Egzotika kai keliauji po egzotiką yra gerai, bet kai keliauji į Taliną reikia dairytis kažko arčiau „žemės”. Paslaugų meniu ieškau klasikos. Vienas salonas, kitas salonas, ieškau ieškau ir akys užkliūva už tokio žodžių junginio – “old Estonian massage”. Nu čia dabar galvoju, estai, susigalvoję kažkokį masažą turi. Netikiu. Svarstau ar čia turistų apgava. Dairausi toliau. Tą patį žodžių junginį sutinku dar keliose vietose ir nepanašu, kad čia retas reiškinys. Jei salonas nėra rytietiškas, o vietinis, tai labai tikėtina, kad atliks estišką masažą. Kažkaip vistiek sunku patikėti. Atsitraukiu nuo kompiuterio ir mąstau:

  • Mokiausi iš estiško vadovėlio
  • Tiek mokslų metu, tiek diskusijų su kolegomis esu girdėjusi apie stiprią tarptautinę estų masažo mokyklą
  • Taip pat esu girdėjusi, kad savarankiškam verslui estija yra gerai susitvarkiusi su įstatymine baze ir nėra visų tų nesąminių kaip pas mus
  • Kodėl Estai negalėtų turėti savo masažo?

Klausiu savęs – kaip aš niekada gyvenime nepagalvojau, nepasidomėjau apie kaimynus estus, apie masažo istoriją…? tokia gėda. Nežinoti, kad estai turi kultūriškai išsirutuliojusį masažo ritualą. Sėdžiu ir raudonuoju. Čia turbūt per tą susireikšminimą. Matai lietuviai neturi savo masažo, apie latvius irgi nieko negirdėt, lenkai taip pat nieko nesusigalvoję, vat ir sumečiau, kad estai irgi negali turėti. O jie turi. Ir dar kokį.

Truputis istorijos

Čia labai tinka žodis truputis, nes informacijos apie šį estų reiškinį internete beveik neradau. Ar galit patikėti, kad internete nepavyksta kažko rasti? Tai patikėkit. Iš pradžių apie pavadinimą. Anglų kalba jį vadina keliais terminais – Old Estonian massage, Ancient Estonian massage, Ancient Estonian Therapy. Verčiant į mūsų kalbą tai maždaug senovinis estiškas masažas. Estų kalba tai žodis Sonetasumine. Suomiškai – Jäsenkorjaus. Kodėl čia tuos suomius įdėjau? Masažuotoja kolegė iš estijos sakė, kad šis ritualas formavosi senovės tautose kai nebuvo nei suomių nei estų, o paskui jau formuojantis šalims ir jų kalboms abejose atsirado terminas šiam ritualui pavadinti. Jei patys norėsite pasidomėti apie estišką masažą tai šie pavadinimai jums pravers. Va ir viskas. Daugiau nieko rimto neradau apie istoriją. Keliais bendro apibūdinimo sakiniais masažas aprašytas minėtos kolegės interneto puslapyje čia. Panašių aprašymų dar galima rasti kitų estiškų masažo salonų interneto puslapiuose, bet jie visi plius/minus panašūs. Dar vieną pastraipą radau apie suomišką masažą čia. Ten rašoma, kad masažas formavosi kaip gydymo metodas kartu su saunų ir vonių kultūra. Tai apibendrintai galima teigti, kad senovinis masažo ritualas gimė tarp šiauriečių tautų, suomių ir estų protėvių, kaip gydymo metodas. Jei skaitote rusų kalba, nes aš nesuprantu jos, tai galbūt rasite daugiau informacijos. Ir apskritai jei kas žinote ar turite informacijos apie šį masažą prašau pasidalinkite! Nors neneigsiu, ši nežinomybė intriguoja 😈

Jau Estijoje

Kelionė nevisai pagal planą. Skaičiuoju kaip čia įterpus tą masažą ir visus pasikeitusius planus. Nerimauju, kad gali ir nepavykti. Jau 23 valanda vakaro, giliai įkvepiu ir per messengeri rašau savo pasirinktam salonui. Viską papasakoju, kad neturiu daug laiko, bet be galo noriu. Mano nuostabai atrašo tuoj pat ir siūlo labai tinkamą momentą. Iškart sutinku. Apsikeičiame dar pora žodžių dėl detalių ir miegot į lovą.

Masažo diena. Esu sutartu laiku sutartoje vietoje. Niekas neatidaro, užrakinta. Galvoju jei vienas žmogus tik dirba tai greičiausiai bus užsirakinęs iš vidaus. Laukiu kol baigs procedūrą ir mane pakvies. Po keletos minučių iš lauko pusės atskuba moteris su sulankstomu masažo stalu ir sveikinasi. Sveikinuosi ir aš. Pradedam kalbėtis. Greitai suprantu, kad moteris atvažiavo į darbą specialiai dėl manęs, nors šiandien jai laisva diena. Labai nemaloniai pasijaučiu, kad sutrukdžiau poilsio dieną. Bet masažuotoja mane ramina, kad viskas gerai ir ji pati norėjo mane priimti, nes sužinojusi, kad aš esu jos kolegė iš Lietuvos, tiesiog negalėjo palikti manęs be batų. Užsimezga pokalbis ir bekalbant esu palydima iki procedūros atlikimo vietos.

Aplinka labai jauki, švelni muzika ir tai, kad visame salone esame tik mes vienos suteikia dar papildomo šarmo. Procedūros vieta – didelis čiužinys ant žemės, visai kaip tajų masažuose. Nustembu. Net mintis nebūtų šovusi, kad estiškas masažas bus atliekamas ant grindų ir su rūbais ir be aliejaus. Kalbamės su Kristiina (kolegė iš Estijos), ji sako, kad daug žmonių nežinantys nieko apie estišką masažą lygiai taip pat nustemba. Dar daug kas galvoja, kad estiškas masažas yra pavogtas iš tajų, tačiau tai yra netiesa. Klausiau kokie yra esminiai skirtumai tarp tajų ir estų masažų, nes pasiruošimas jiems atrodo identiškai. Kristiina man tuos skirtumus visus išdėstė, bet… Čia turiu gėdą ir privalau prisipažinti, kad aš esu absoliučiai nesusipažinusi su tajų kultūros masažais (nežinau manęs jie tiesiog nelabai domina, nes jie popsas) ir aš tų skirtumų nesupratau. Užtat tuos skirtumus pajutau veiksmais masažo metu. Tajų masažuose esu buvusi vos tik kelis kartus, bet jau po penkiolikos minučių estiško masažo supratau, kad masažai skirtingi.

Taigi kuo jie skiriasi? Žodžiais sunkoka apibūdinti tiksliai, bet bendrais bruožais tai skiriasi priėjimas prie raumenų, atliekami judesiai ir nėra pasyvių tampymų bei kilnojimų. Vieninteliai atlikti kilnojimai buvo tam, kad pakeistų mano kūno padėtį ir galėtų prieiti prie kitų raumenų grupių. Ir spaudė ir trynė ir minkė. Visi pojūčiai buvo tokie nerealūs, kad reikėjo susikaupt atsipalaidavimui, nes nuolat galvojau kaip įmanoma išgauti tuos judesius ir pojūčius. Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad labai patiko ir visiems kas lankysis Estijoje rekomenduoju apturėti šią Estiško masažo patirtį. Kristiina darbuojasi senamiestyje „Maavägised“ salone, bet net neabejoju, kad ir kitose vietose patirtis bus gera.

Senovinis estiškas masažas punktais:

  • Atliekamas ant grindų per rūbus be aliejaus
  • Užtruko 1,5 valandos ir kainavo 48€ (kaip vidurį senamiesčio tai sakyčiau puiki kaina)
  • Blemba man skaudėjo 😀 visada galima susitarti su masažuotoja, kad atliktų švelniau, bet Kristiina sakė, kad tipiškai jis būna stipresnis ir gilesnis, nei kiti masažai
  • Pačiupinėjo viską – rankos, kojos, nugara, pilvas (jį labiausiai skaudėjo), dekoltė sritis ir veidą su galva šiek tiek
  • Po masažo išėjau patenkinta iki negalėjimo, bet apsunkusi, nes senokai jau procedūroje nedalyvavau kaip klientė, va ir pasekmės

Be abejonės klausiau ir kur reikia išmokti šio meno. Nors labai tikėjausi, kad jo moko kiekvienoje masažo mokykloje estijoje (visgi kultūrinis paveldas), bet klydau. Masažo moko kursuose, kaip bet kurio kito egzotinio ir jei atmintis neapgauna (atmintis mane kartais apgauna) juos veda pats Martin Ilves – vienas iš estiško masažo vadovėlio rašytojų. Beje jis taip pat yra tarptautinės masažo akademijos estijoje direktorius. Be viso šito su Kristiina kalbėjomės apskritai apie masažo kultūrą, kaip sekasi šie verslai tiek jai estijoje tiek man lietovoje, su kokiais sunkumais susiduriame kaip specialistai. Apie holistinį požiūrį į žmogų ir šiaip gyvenimą. Praplėčiau savo masažo istorijos pažinimą, bei gavau patarimų sveikatos klausimais. Didelis ačiū jai.

*Nuotraukos kaip visada iš unsplash nemokamos ir legalios. Visose (išskyrus pirmąją) matote Estijos vaizdus. Šis postas nėra reklama, tai mano asmeninė kelionių patirtis.

Parašykite komentarą

Design a site like this with WordPress.com
Pradėkite